Zwarte lijst reisorganisaties in de maak

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) publiceert volgende week een lijst met reisorganisaties die niet aan de wettelijke, financiële verplichtingen voldoen. De brancheorganisatie zegt met de ANVR-signaleringslijst financiële zekerheid te kunnen bieden om consumenten te beschermen.

Alle reisorganisaties in Nederland zijn verplicht consumenten te beschermen in geval van een faillissement en moeten een zogeheten repatriëringsgarantie bieden. Dat kan bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij de de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Vorig jaar werd een aanzienlijk aantal reizgers gedupeerd doordat reisondernemingen failliet gingen.

De reisbranche kijkt aan de vooravond van de Vakantiebeurs overigens met vertrouwen naar 2011, mede omdat het afgelopen jaar een iets beter resultaat opleverde. "De reissector klimt langzaam uit het economische dal."

ANVR-voorzitter Steven van der Heijden laat op de website van de organisatie weten niet blij te zijn met recente uitspraken over schadevergoedingen aan passagiers wier vlucht is vertraagd, overboekt of geannuleerd. Hij denkt dat dit kostenverhogend kan werken voor vliegtuigmaatschappijen en daarmee mogelijk ook voor de consument.

Bij de ANVR zijn ongeveer 1550 reisbureaus en 200 touroperators aangesloten.