Tweede Europese breedbandsatelliet gelanceerd

De Ka-Sat breedbandsatelliet van Eutelsat is zondag kort voor 23.00 uur vanuit Kazachstan met een Russische raket de ruimte in geschoten. De kunstmaan kan twee miljoen huishoudens in zogenoemde 'notspots' van internettoegang voorzien.

De lancering past binnen het streven van de Europese Unie om te zorgen dat alle inwoners toegang kunnen krijgen tot breedbandinternet. Onlangs verbond eurocommissaris Neelie Kroes haar politieke lot hieraan: als in 2013 niet iedere EU-ingezetene breedbandtoegang heeft, stapt ze op. Momenteel zijn circa 30 miljoen huishoudens van breedbandtoegang verstoken, veelal in afgelegen plattelandsgebieden.

Ka-Sat in de ruimteDe Ka-Sat levert verbindingen met een maximale snelheid van 10Mbit, en kan twee miljoen huishoudens van internet voorzien. De satelliet wordt beheerd door het bedrijf Eutelsat. Concurrent Avanti bracht vorige maand al de Hylas-1 in de ruimte, die 300.000 huishoudens kan bedienen.

Eutelsat heeft met rond de zeventig distributeurs op de grond overeenkomsten gesloten, in gebieden die bereikt kunnen worden met de ruim tachtig signaalbundels van de Ka-Sat. De kunstmaan, die op een hoogte van 36.000 kilometer hoogte wordt geplaatst, zal naar verwachting in mei of juni 2011 operationeel zijn.

De lancering werd overigens met de nodige spanning gevolgd, omdat de vorige lancering van een Russische Proto-M raket vier weken geleden was mislukt. Onderzoek wees uit dat er te veel brandstof was gebruikt, waardoor het ruimtevaartuig te zwaar was.

Ka-Sat bereik
Bereiksgebieden van de Ka-Sat