'Internet bedreigt kwaliteit van ons bestaan'

Afgelopen week bereikte de tornado aan informatie die we via internet tot ons krijgen een nieuw hoogtepunt met de lancering van Google Instant. Weer een nieuw programma van Google, dat je zoekopdracht voorspelt terwijl je typt, pagina's met zoekresultaten doorspittend voordat je een enkel woord hebt getypt. Maar temidden al deze nieuwe, informatie spuitende technologiën rijst de vraag: welk effect heeft dit alles op onze hersenen?

Nicholas Carr
"Ik merkte een aantal jaren geleden een verandering in mijn denken op," vertelt Nicholas Carr, auteur van het boek 'The Shallows: What the Internet is Doing to our Brains'. "Zoals zoveel mensen heb ik een hoop tijd op het internet doorgebracht, en gebruik gemaakt van veel van de voordelen die het biedt. Maar in 2007 begon ik me te realiseren dat ik me niet meer over een lange tijd op één ding kon concentreren. Wanneer ik bijvoorbeeld een boek begon te lezen, hield ik het niet langer dan twee pagina's vol. Daarna moest ik klikken, op links, of even Googlen; ik miste stimulatie en afleiding."

'Kwaliteit menselijk bestaan bedreigd'
Dus begon Carr aan zijn boek ‘The Shallows'. Na het doorzoeken van academische literatuur over het onderwerp werd zijn voorgevoel bevestigd. Niet alleen hij, maar de hele samenleving lijkt met het probleem te kampen. Barones Greenfield, onderzoekster aan Oxford, deelt Carrs zorgen: "Voor mij is dit bijna zo belangrijk als klimaatverandering. Hoewel internet niet het bestaan van onze planeet bedreigt, is de kwaliteit van ons bestaan in gevaar, alsook het soort mensen dat we in de toekomst zullen zijn."

Neuraal netwerk
Carr: "Internet stimuleert mentale vaardigheden als het snel verzamelen van informatie van veel bronnen, maar ontmoedigt het diepe denken dat leidt tot de opbouw van kennis en reflectie. En omdat het neurale netwerk in onze hersenen zich aanpast aan je ervaringen, ontstaan er veranderingen in het cellulaire netwerk in je hersenen." Is er dus reden om ons zorgen te maken?

Consequenties
Dat hangt er vanaf wat je waardeert aan het menselijk brein. "Sommigen waarderen de constante prikkeling die het internet ons biedt. Anderen - en ik ben daar één van - geloven dat het diepste en waardevolste denken een kalme en aandachtige geest vereist." Terwijl het internet zich meer en meer door ons leven heen weeft, is het aan ons om na te denken over de consequenties. "Ik ben bang dat we te snel hebben aangenomen dat internet goed is voor onze studenten," aldus Carr. "Natuurlijk moeten kinderen leren met het internet om te gaan, maar ze moeten ook gestimuleerd worden boeken te lezen, op te letten en in hun eentje te bespiegelen. Als kinderen altijd afgeleid zijn, leren ze misschien nooit diep na te denken."