Hof veroordeelt Hofstadgroep wel voor terreur

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de zeven verdachten in het Hofstadproces veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Eerder werden de verdachten nog vrijgesproken door het hof in Den Haag omdat ze geen groep zouden vormen. De rechtszaak moest daarna echter van de Hoge Raad over worden gedaan.

Vijf verdachten krijgen vijftien maanden cel. De twee anderen, die bij hun aanhouding in 2004 in Den Haag belegerd werden door de politie, krijgen respectievelijk drie jaar en twee maanden en dertien jaar, omdat ze handgranaten op zak hadden en Jason W. er ook daadwerkelijk eentje gooide naar het arrestatieteam.

Jason W., die met de granaat meerdere agenten verwondde, krijgt een lagere straf dan de vijftien jaar cel die hij eerder kreeg opgelegd. Het hof doet dat niet vanwege de opvallende excuusbrief die hij aan de Volkskrant schreef en waarin hij het extremisme afzwoer, maar vanwege zijn relatief jonge leeftijd tijdens zijn arrestatie. Hij was 19 jaar toen hij de granaat gooide.

Ismael A. krijgt drie jaar en twee maanden cel voor het bezit van de granaten en het lidmaatschap van de terreurgroep. Dat is conform de eis. Eerder kreeg hij vijftien maanden cel. Tegen de vijf medeverdachten waren straffen van 19 tot 23 maanden geëist.