Japan focust defensiebeleid op China

Japan moet zijn defensiebeleid niet meer afstemmen op de Koude-Oorlogsdreiging uit Rusland, maar op het opkomende China. Dat staat in nieuwe richtlijnen die vrijdag door het kabinet zijn goedgekeurd. Het nieuwe beleid voorziet verder in een nauwere band met de Verenigde Staten en uitgebreidere samenwerking met regionale partners, zoals Zuid-Korea en Australië.

China heeft verbolgen op het nieuwe Japanse beleid gereageerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing noemde het 'onverantwoordelijk'. China maakt zich sterk voor vrede en ontwikkeling in Azië en bedreigt niemand, zei een woordvoerster.

Om de strijdkrachten te versterken wil Japan nieuwe onderzeeërs en gevechtsvliegtuigen aanschaffen en zijn mogelijkheden om zich tegen raketten te verdedigen vergroten. Ook moeten de grondstrijdkrachten mobieler worden, zodat ze sneller op eventualiteiten in het zuidwesten van het land kunnen reageren.

In het nieuwe beleid wordt China als een grotere bedreiging afgeschilderd dan Rusland. Daarom moet het accent van de verdediging worden verlegd van het noordelijke eiland Hokkaido naar eilanden in het zuiden, zoals Okinawa en gebieden als de Senkaku of Diaoyu-eilanden, die zowel door Japan als China worden opgeëist en die onlangs tot diplomatieke spanningen hebben geleid.

Het verbond met de VS blijft 'onvervangbaar' voor de Japanse veiligheid. Daarom moet er nauwer worden samengewerkt tussen de Japanse strijdkrachten en de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan. Verder moet Japan op diplomatiek en defensiegebied 'proactiever' worden.

De snelle militaire versterking van China en het gebrek aan transparantie baren Japan zorg. Ook de militaire activiteit van Noord-Korea is een 'dringende en ernstige destabiliserende factor'.