Kremlin: gewelddadige nationalisten worden gestraft

De Russische regering gaat voetbalhooligans en nationalisten die afgelopen weekeinde bij demonstraties slaags raakten met de oproerpolitie opsporen en berechten. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev zondag gezegd.

Zaterdag kwamen ongeveer vijfduizend voetbalfans en nationalisten in het centrum van Moskou bijeen en gingen op de vuist met de politie. Meer dan dertig mensen raakten gewond. Ook zondag waren er grote demonstraties in Rusland.

Het geweld van afgelopen weekeinde illustreert de twijfel over de mogelijkheden van de autoriteiten om het in toenemende mate gewelddadige nationalisme in de hand te houden.

Aanleiding voor de protesten van afgelopen weekeinde was de dood van een lid van de supportersvereniging van voetbalclub Spartak Moskou. Hij werd afgelopen maandag tijdens een vechtpartij bij een bushalte dodelijk getroffen door rubberkogels. De vermoedelijke schutter werd aangehouden en is afkomstig uit Kabardino-Balkarië in de Kaukasus. Die zijn vanwege hun donkere huid vaak mikpunt van geweld door Slavische Russen.


Rusland gaat gewelddadige demonstranten straffen (Foto: Novum)