Explosies in centrum Stockholm

Het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm is zaterdag opgeschrikt door twee explosies. Volgens nog onbevestigde berichten is één persoon om het leven gekomen en zijn verscheidene mensen gewond geraakt. Er was ook veel paniek.

Een auto ontplofte op Drottninggatan, een drukke winkelstraat. Kort daarna deed zich verderop in de straat een tweede explosie voor. De ontplofte auto bevatte volgens een woordvoerder van de hulpdiensten gasflessen.

Een ooggetuige zei dat mensen na de tweede explosie in paniek door de straat renden.

Update 0.44 uur

Het Zweedse persbureau TT meldt 10 minuten voor de eerste explosie een e-mail te hebben ontvangen waarin in het Zweeds en in het Arabisch aanslagen werden aangekondigd. Deze aanslagen zouden gericht zijn tegen de Zweedse militaire inzet in Afghanistan en de Zweedse cartoonist Lars Vilks. In zijn cartoons werd de profeet Mohammed afgebeeld als een hond. Dit schoot veel moslims in het verkeerde keelgat.

Er is bevestigd dat één persoon om het leven is gekomen. De autoriteiten gaan ervan uit dat het slachtoffer tevens de dader was. Twee andere mensen raakten lichtgewond.