Nederland bij Nobelprijsceremonie Liu Xiaobo

De Nederlandse ambassadeur in Oslo is van plan aanwezig te zijn bij de Nobelprijsceremonie voor de gedetineerde Chinese dissident Liu Xiaobo, ondanks een oproep van China om niet te gaan. Dat heeft de ambassade laten weten.

De Chinese ambassade in de Noorse hoofdstad Oslo heeft verschillende Europese landen per brief verzocht niet deel te nemen aan de ceremonie, die op 10 december plaatsvindt. De Nederlandse ambassadeur wilde geen commentaar geven op de brief, maar liet wel weten van plan zijn de ceremonie bij te wonen. Ook zijn Duitse en Deense collega's gaan.

Volgens een diplomaat in Beijing die de brief gezien zegt te hebben, herhaalt China in de brief het standpunt dat Liu een crimineel is vanwege zijn oproep tot vergaande politieke hervormingen. De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu is volgens China een inmenging in Chinese aangelegenheden.

Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Hij was een van de auteurs van het burgerrechtenmanifest Charta 08. In dit document wordt opgeroepen tot grotere vrijheid en een eind aan de politieke dominantie van de Communistische Partij.

Normaal gesproken komen Nobelprijswinnaars hun prijs persoonlijk in Olso in ontvangst nemen. Hoe dat deze keer gaat, is nog onduidelijk. Het Nobelcomité kan nog niet zeggen wie de prijs namens Liu in ontvangst zal nemen. Wel is duidelijk dat de ceremonie een optreden van een kinderkoor zal omvatten, op verzoek van Liu.