Chinese druk op Europese landen wegens Nobelprijs

China zet Europese regeringen verder onder druk om niet aanwezig te zijn bij de Nobelprijsceremonie voor de gedetineerde dissident Liu Xiaobo. Dat hebben verschillende diplomaten donderdag in Beijing gezegd.

De Chinese ambassade in Oslo heeft officiële brieven gestuurd aan verschillende Europese ambassades in de Noorse hoofdstad met het verzoek geen deel te nemen aan de ceremonie op 10 december, aldus twee westerse diplomaten.

Volgens een van de diplomaten die de brief gezien zegt te hebben, herhaalt China in de brief zijn standpunt dat Liu een crimineel is vanwege zijn oproep tot vergaande politieke hervormingen en stelt het dat de prijs een inmenging in Chinese aangelegenheden is. Ook wordt opgeroepen geen publieke steunbetuigingen aan Liu te doen.

Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Hij was een van de auteurs van het burgerrechtenmanifest Charta 08. In dit document wordt opgeroepen tot grotere vrijheid en een eind aan de politieke dominantie van de Communistische Partij.

De diplomatieke campagne tegen Liu is duidelijk van het agressievere soort, zoals China die onlangs ook voerde tegen Europese regeringen toen het ging om bezoeken van de Dalai Lama en om andere mensenrechtenkwesties.


(Foto: Novum)