MTV bant clip 30 Seconds to Mars

MTV weigert de nieuwste videoclip van 30 Seconds to Mars uit te zenden. De Amerikaanse muziekzender vindt dat de dertien minuten durende video van de rockband te gewelddadig is en te veel seksueel getint materiaal bevat. Ook MTV Nederland heeft zijn bedenkingen over de clip.

In de clip, waarvan ook een kortere, gecensureerde versie bestaat, komen onder meer sm-scènes, topless vrouwen en vechtpartijen voorbij. MTV wil alleen de gecensureerde video uitzenden, na tien uur 's avonds. "We wisten van tevoren dat er delen in zitten die misschien moeilijk door de censuur zouden komen", vertelt voorman Jared Leto aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Maar dit hadden we niet verwacht."

De zanger vraagt zich af waarom MTV en andere Amerikaanse zenders zo veel moeite hebben met de seksuele en gewelddadige scènes uit de clip. "Ik provoceer niet om het provoceren", stelt Leto. "Als je het nieuws kijkt, komt er ook een hoop negativiteit en geweld voorbij. Maar zodra het over seks gaat, is iedereen ineens geschokt dat mensen seksuele wezens zijn", legt de zanger uit. "Dat vind ik een dubbele standaard."

De 30 Seconds to Mars-zanger zoekt momenteel naar een oplossing voor de video en overweegt deze aan te passen. "Normaal zou ik dat absoluut niet doen", vertelt Leto. "Ik zou weigeren om te veranderen wat ik belangrijk vind, maar toch: er zijn creatieve oplossingen voor elk probleem."

MTV Nederland bekijkt nog of de clip wordt uitgezonden. "Zowel de hele clip als de gecensureerde versie moeten nog worden geclassificeerd met de Kijkwijzer", laat MTV weten. Dat gebeurt waarschijnlijk deze week. Volgens een woordvoerder is het zeker dat de dertien minuten durende versie overdag in ieder geval niet wordt uitgezonden.


30 Seconds to Mars (Foto: Novum)