Achttienhonderd meldingen misbruik kerk

Bij de stichting Hulp en Recht zijn 1799 meldingen ingediend over mishandeling en seksueel misbruik binnen de kerk. Sommige slachtoffers hebben meer dan één klacht ingediend, laat de stichting weten.

In 1643 gevallen gaat de melding over seksueel misbruik. In 93 gevallen zou sprake zijn van lichamelijke mishandeling en 63 meldingen gaan over geestelijke mishandeling. Niet iedereen wil dat zijn melding als klacht in behandeling wordt genomen. Van 241 meldingen over seksueel misbruik is een klaagschrift gemaakt.

Hulp en Recht verzamelt voor de katholieke kerk meldingen over seksueel misbruik en mishandeling. Dat onderzoek staat los van het onderzoek van de commissie-Samson, die door het vorige kabinet in het leven werd geroepen. Die commissie onderzoekt misbruik van kinderen die door de overheid gedwongen zijn geplaatst in bijvoorbeeld kindertehuizen. De meldingen waarvoor toestemming is gegeven heeft Hulp en Recht doorgestuurd naar de commissie-Deetman, die het misbruik binnen de kerk onderzoekt. Slachtoffers hadden tot woensdag om klachten bij de commissie te melden. Bij de stichting komen echter nog steeds meldingen binnen.

De stichting heeft twaalf juridisch adviseurs aangesteld om de slachtoffers te helpen bij het schrijven van een aanklacht. De aangeklaagde krijgt dan de kans een verweer te schrijven. Justitie buigt zich niet over deze zaken omdat het gros verjaard is. De meeste zaken speelden tussen 1950 en 1975.

De stichting kreeg minder dan tien meldingen binnen over misbruik tussen 1990 en nu. Honderd meldingen gingen over misbruik tussen 1970 en 1990. De rest ging over gevallen van vóór 1970.