Screening luchtreizigers VS versneld

Alle 197 luchtvaartmaatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen verzamelen nu persoonsgegevens zoals naam, geslacht en geboortedatum van hun passagiers. Zij stellen die informatie ter beschikking aan de Amerikaanse overheid, zodat die de gegevens snel kan vergelijken met internationale lijsten van terreurverdachten.

Een Amerikaanse commissie die na de aanslagen van 11 september 2001 zwakke plekken in de beveiliging van het luchtverkeer in de VS onderzocht, beval een strengere controle van passagiers aan. Het natrekken van personalia moet voorkomen dat passagiers bij controles op de luchthavens per abuis met gezochte terroristen worden verwisseld, zoals onder anderen senator Ted Kennedy overkwam.

Voorheen moesten de maatschappijen zelf de passagierslijsten met de lijsten van verdachte terroristen vergelijken. De maatschappijen beschikten echter over niet meer dan een naam. De screening wordt nu gedaan door de Amerikaanse Transportation Security Administration, die over veel meer gegevens beschikt. Wanneer iemand nu een vlucht boekt, gaat de informatie binnen enkele seconden naar een database, zei TSA-directeur John Pistole dinsdag.