'Groot-Brittannië haalde oplichter Taliban binnen'

De Britse geheime dienst is verantwoordelijk voor de deelname van een man die zich uitgaf voor Mullah Akhtar Mohammad Mansour aan vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering. Dat heeft Mohammad Omar Daudzai, een vertrouweling van de Afghaanse president Hamid Karzai, vrijdag gezegd.

Volgens Daudzai brachten de Britse autoriteiten de man in juli of augustus naar Kabul voor gesprekken met Karzai. Een Afghaan die eveneens betrokken was bij de besprekingen kreeg op een zeker moment in de gaten dat de man niet Mansour was. Later bleek dat de man een winkelier was uit de Pakistaanse stad Quetta. De man zou naar verluidt royaal betaald zijn om aanwezig te zijn bij de besprekingen.

"Internationale partners moeten niet zo snel opgewonden raken over dat soort dingen", aldus Daudzai. Hij voegde daaraan toe dat het incident aantoont dat de vredesonderhandelingen door de Afghanen moeten worden geleid. Een andere medewerker van de Afghaanse regering noemde de Britse geheime dienst 'naïef'.

Het kantoor van de Britse premier David Cameron en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wilden niet reageren op de uitlatingen van Daudzai.

Mansour, een voormalig minister van Luchtvaart in het Talibanbewind, is een belangrijk lid van de Talibanraad of shura in Quetta. Aan het hoofd van die raad staat Talibanleider Mullah Mohammad Omar. Mansour was een bekende Talibanleider die vaak in het nieuws is geweest. Het is dan ook onduidelijk waarom het zo moeilijk was om vast te stellen dat hij niet degene was met wie gesproken werd.