Wilders is 'heksenjacht' spuugzat en zwijgt

Geert Wilders wil niet reageren op de nieuwste affaires rondom zijn Kamerleden. "Ik ben het inmiddels spuugzat", laat de PVV-leider per sms weten. "Het gewroet van de media in het verleden van PVV'ers begint nu op een ordinaire heksenjacht te lijken. Ik werk daar niet meer aan mee."

Wilders belooft 'zaken aan te pakken als PVV'ers fouten hebben gemaakt'. "Maar de hyperige media kunnen even de diepvries in wat mij betreft. Ik wil dat de rust terugkeert en reageer niet meer op ieder incident."

Wilders wil dus niet zeggen wat hij vindt van de onthullingen over zijn Kamerleden Hero Brinkman en Eric Lucassen, en of hij maatregelen tegen hen neemt. Van Brinkman bleek donderdagavond dat hij in 2001 op de vlucht is geslagen voor een politiecontrole. Lucassen wordt volgens de Volkskrant van vrijdag al jaren achtervolgd door deurwaarders, omdat hij in grote financiële problemen verkeert. Ook zou hij als Kamerlid nog een uitkering van het UWV ontvangen.

Lucassen kwam eerder in opspraak vanwege een veroordeling in 2002 wegens ontucht als sergeant van de landmacht met twee ondergeschikten. Hij had die veroordeling voor Wilders verzwegen, evenals twee boetes voor het terroriseren van buurtbewoners in Haarlem. Lucassen is aangebleven als PVV-Kamerlid, maar mag van Wilders nergens meer het woord over voeren. Als Lucassen of een ander uit de PVV-fractie zou worden gezet, is er geen meerderheid meer voor het kabinet in de Tweede Kamer.

Brinkman kwam eerder in de publiciteit omdat hij in 2009 in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een barman zou hebben geslagen. Brinkman ontkende dat, maar gaf wel toe een drankprobleem te hebben.

De afgelopen tijd zijn nog diverse andere PVV-Kamerleden in opspraak gekomen na onthullingen over hun verleden. Kamerlid James Sharpe stapte op nadat bekend was geworden dat hij directeur was geweest van een bedrijf dat in Hongarije was beboet voor het misleiden van consumenten. Ook waren er beschuldigingen van mishandeling tegen Sharpe.


(Foto: Novum)