Zeven Kamerleden ooit veroordeeld

Zeker zeven van de honderdvijftig Kamerleden zijn ooit veroordeeld. Vijf PVV'ers, een VVD'er en een SP'er zijn door de rechter bestraft. Dat meldt RTL Nieuws, dat de politici had gevraagd hun strafrechtelijke veroordelingen openbaar te maken.

Van de PVV, die 24 Kamerleden telt, heeft niet ieder Kamerlid gereageerd. Hero Brinkman weigerde dit om principiële redenen. PVV'er Jhim van Bemmel zegt in juli 2006 veroordeeld te zijn voor valsheid in geschrifte. Hij kreeg een boete van vijfhonderd euro, maar dat heeft hij 'uit privacyoverwegingen' niet aan zijn partij gemeld. Daarnaast kreeg hij in 2000 een boete van vierhonderd gulden wegens rijden onder invloed, maar dat was geen veroordeling.

PVV'er Joram van Klaveren is in 2008/2009 veroordeeld, toen hij nog raadslid was voor de VVD. Hij had onder invloed gereden en weigerde medewerking aan een alcoholonderzoek en kreeg een boete en een tijdelijke rijontzegging opgelegd. Hij heeft dat gemeld bij de PVV.

Eric Lucassen, die de afgelopen tijd al veel in het nieuws was, is veroordeeld tot een boete en een week voorwaardelijke militaire detentie omdat hij als sergeant ontucht pleegde met een ondergeschikte. Daarnaast kreeg hij twee boetes van 51 euro wegens baldadigheid en 'hinderlijk volgen'. Hij had zijn buren in Haarlem lastiggevallen. Hij had dit niet gemeld. Partijleider Geert Wilders heeft hem al ontheven van een aantal woordvoerderschappen.

PVV'er Marcial Hernandez moest van de rechter een boete van 350 euro betalen vanwege te hard rijden en heeft dat gemeld aan de partij. Zijn collega Raymond de Roon kreeg in 2008 of 2009 een boete van zeshonderd euro omdat iemand te snel had gereden in zijn auto. Hij zegt niet te weten wie de bestuurder was.

VVD-Kamerlid Ton Elias kreeg in 1981 een voorwaardelijke ontzegging van zijn rijbevoegdheid nadat hij met alcohol achter het stuur was betrapt. SP'er Paul Ulenbelt werd in 1976 aangehouden met een te hoog alcoholpromillage. Zijn partij was hiervan op de hoogte.

De PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren lieten aan RTL weten dat geen van hun fractieleden ooit is veroordeeld. Ook GroenLinks is 'schoon', hoewel Kamerlid Rik Grashoff is beboet omdat hij reisde zonder treinkaartje. Dit was gemeld aan GroenLinks.