Leven veroordeelde Iraanse vrouw mogelijk gespaard

De Iraanse vrouw die wegens overspel tot de dood door steniging werd veroordeeld, wordt waarschijnlijk helemaal niet meer geëxecuteerd. Dat heeft het hoofd van de Iraanse mensenrechtenraad, Mohammad Javad Larijani, gezegd.

De veroordeling van de vrouw, Sakineh Mohammadi Ashtiani (43), wekte wereldwijd de woede van mensen die met het lot van de vrouw begaan waren. Onder internationale druk werd het stenigingsvonnis ingetrokken, maar dat betekende niet dat Ashtiani niet op een andere wijze ter dood zou worden veroordeeld. Het Iraanse hooggerechtshof beraadde zich over het vonnis.

"De Iraanse Raad voor Mensenrechten heeft veel geholpen bij het verlagen van de strafmaat en we denken dat er een goede kans is dat haar leven wordt gespaard", zei Larijani maandag tegen de Engelstalige nieuwszender Press TV.

Ashtiani werd in 2006 schuldig bevonden aan de 'illegale verhouding' met twee mannen na de moord op haar echtgenoot een jaar eerder. De vrouw was volgens de Iraanse autoriteiten ook veroordeeld voor betrokkenheid bij deze moord. De vrouw werd veroordeeld tot de dood door steniging, ook al zei zij later dat haar bekentenis onder dwang was afgenomen.

Larijani was kritisch over de internationale berichtgeving over de zaak. Westerse media zouden met twee maten meten door de aandacht te richten op het Iraanse rechtsstelsel, maar minder kritisch te zijn over de executie van een vrouw in de Verenigde Staten die haar echtgenoot en stiefzoon voor geld en seks liet vermoorden.


Leven Ashtiani blijft mogelijk gespaard (Foto: Novum)