Veel stagiairs ontevreden over vergoeding

Bijna de helft van de jongeren die stage loopt, krijgt geen vergoeding. Wie er wel een krijgt, ontvangt gemiddeld 169 euro per maand. Opmerkelijk is dat jongens gemiddeld meer (184 euro) krijgen dan meisjes (158 euro).

Dit blijkt uit het stageonderzoek dat FNV Jong heeft gehouden onder 574 stagiairs. Ruim de helft van de jongeren heeft zijn bijbaan moeten opzeggen of is minder gaan werken toen zij stage gingen lopen omdat het anders te druk werd. Een derde van hen kan daardoor minder goed rondkomen.

Iets meer dan de helft is ontevreden over de stagevergoeding. Vooral meisjes zijn er niet over te spreken. Ruim een kwart van de ondervraagde stagiairs heeft het gevoel te worden uitgebuit.

Over de inhoud van de stage zijn de jongeren vaak wel tevreden. Zij vinden het stagewerk doorgaans goed aansluiten bij hun opleiding en de begeleiding vanuit het bedrijf gemiddeld een 7,4 waard.

De prijs voor het beste stagebedrijf die FNV Jong donderdag voor de vierde keer uitreikt, gaat dit jaar naar Stichting Wereldhavendagen. FNV Jong ontving ruim vijfhonderd nominaties voor deze 'Monica Lewinsky Award', genoemd naar de Amerikaanse stagiair met wie oud-president Bill Clinton naar eigen zeggen 'geen seks had', maar wel een affaire.