Heldhaftige hond per abuis afgemaakt

Een hond met de naam Target (Doelwit) wist verscheidene explosies in het door oorlog verscheurde Afghanistan te overleven, maar kwam tragisch aan haar einde in een dierenasiel in de Amerikaanse staat Arizona. De vrouwtjesherder kreeg per abuis een spuitje toegediend.

"Wanneer het gaat om het laten inslapen van dieren zijn er enkele duidelijke protocollen die moeten worden opgevolgd", aldus Ruth Stalter, directeur dierenwelzijn van de gemeente Pinal County. "Mijn voorlopige onderzoek wijst uit dat onze medewerker deze procedures niet volgde."

"Ik kan niet geloven dat iets dergelijks zo'n goede hond kan overkomen", zei sergeant Terry Young, de eigenaar van Target.

Het beestje schrikte op een legerbasis in Afghanistan een zelfmoordterrorist af en redde daarmee tientallen levens. De hond werd vervolgens vorstelijk behandeld.

Toen Young na zijn diensttijd terugkeerde naar Arizona nam hij Target mee. Vrijdag sloeg het noodlot toe toen de hond uit Youngs achtertuin ontsnapte. Een buurman vond het dier, sloot haar op in zijn tuin en belde de hondenvangers. Zij plaatsten een foto van Target op internet, die door Young werd herkend.

Ervan uitgaande dat het asiel 's avonds en in het weekeinde gesloten zou zijn, arriveerde hij maandag bij het asiel. Tot zijn schrik kwam hij tot de ontdekking dat de hond dood was. Een medewerker had het dier per ongeluk meegenomen en een spuitje gegeven.


Hond die explosies overleefde per abuis afgemaakt (Foto: Novum)