Vermisten omgeslagen boot mogelijk nog in leven

De reddingsdiensten zijn donderdagavond nog druk bezig met de zoektocht naar twee vermiste opvarenden van een omgeslagen sleepboot op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De hulpdiensten spreken nog altijd van een reddingsactie, aangezien er mogelijk een luchtbel in het schip is doordat de boot helemaal is omgeslagen, zegt een woordvoerder van de politie.

De twee vermisten zouden in die luchtbel kunnen zitten. "Maar de kans op overleving is de afgelopen uren wel afgenomen."

Nadat de boot een stukje richting de kade was gesleept, is het omgeslagen vaartuig vervolgens verder het water opgesleept. "Door de hoge golfslag konden we de redding niet verder uitvoeren." De boot wordt vastgelegd met onder meer kabels. Daarna gaan duikers via de onderzijde aan boord, op zoek naar de vermisten.

De weersomstandigheden maken de reddingsactie er volgens de woordvoerder niet makkelijker op. "Het is onstuimig weer, dat maakt het wat lastiger."

De boot sloeg donderdag rond 16.00 uur om op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Drie van de vijf bemanningsleden konden al vrij snel uit het water worden gehaald. Zij zijn met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hen is, is onduidelijk. De Nieuwe Waterweg is het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met de zee.

Vanwege het incident werd het vaarverkeer rond Hoek van Holland enige tijd stilgelegd. De Nieuwe Waterweg is nog afgesloten, maar de verwachting is dat aangezien de boot is versleept deze snel weer wordt vrijgegeven.

De oorzaak van het incident is nog onduidelijk. "Onze inzet is in eerste instantie gericht op het vinden van de vermisten", zegt de woordvoerder.