Nieuwe overstromingen Thailand en Vietnam

Nieuwe overstromingen hebben in het zuiden van Thailand aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Het totale dodental van de overstromingen komt daarmee op 122.

Ook de grootste stad in het gebied, Hat Yai, liep onder, maar honderden inwoners zetten zich in om de straten schoon te maken nadat het water teruggetrokken. "Het kost drie dagen om de rotzooi op te ruimen en de stad weer leefbaar te maken", aldus de burgemeester van de stad. "Mijn enige zorg is dat er nog geen stromend water is en de mensen geen normale toegang hebben tot schoon water." Hij denkt dat de schade door overstromingen in zijn stad zal oplopen tot omgerekend 166 miljoen euro.

Bijna zes miljoen Thai in 39 provincies zijn getroffen door de watersnood. Al twee weken zijn er zware overstromingen in grote delen van het land. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva beschreef de overstromingen eerder als 'een van de ergste natuurrampen' in decennia.

In Vietnam zijn bij nieuwe overstromingen zeker zestien mensen omgekomen. Het totale dodental komt in dat land op 159. Er is de afgelopen week zeker honderd centimeter water naar beneden gekomen, aldus de Vietnamese autoriteiten. Veertigduizend mensen moesten worden geëvacueerd.

Er wordt meer regen voorspeld.