EU bezorgd over tellen stemmen Ivoorkust

Waarnemers van de Europese Unie hebben dinsdag hun zorg geuit over het tellen van de stemmen in Ivoorkust. De autoriteiten verbieden controleurs de toegang tot een aantal centra waar de resultaten worden samengesteld. Bovendien uitte de EU kritiek op de kiescommissie vanwege vertraging bij het bekendmaken van voorlopige resultaten.

Het hoofd van de EU-waarnemers, Cristian Preda, zei echter ook dat de waarnemers 'geen grote incidenten of tekenen van fraude' hebben vastgesteld. Preda was bovendien vol lof over het vreedzaam verlopen van de verkiezingen.

Voorzitter van de nationale kiescommissie Youssouf Bakayoko zei maandag dat logistieke problemen en regen de oorzaak waren van de vertraging bij het tellen van de stemmen en dat woensdag de definitieve resultaten bekendgemaakt zullen worden.

Zondag vonden in Ivoorkust de eerste verkiezingen plaats sinds acht jaar geleden een burgeroorlog uitbrak. De verkiezingen worden gezien als een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het land. Velen hopen dat de stabiliteit wordt hersteld en dat het land weer een eenheid wordt. Sommigen vrezen echter dat de verkiezingen kunnen zorgen voor een nieuwe golf van geweld als politieke rivalen weigeren de verkiezingsuitslag te erkennen.


(Foto: Novum)