Excuses aan VVD-Kamerlid voor 'miskraambrief'

Hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad is bereid haar excuses aan te bieden aan VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert voor een open brief die zij woensdag heeft gepubliceerd. Dat heeft Orbán donderdag gezegd op Radio 1.

In de brief voerde Orbán de miskramen die Hennis heeft gehad aan als argument waarom zij tegen abortus zou moeten zijn. Hennis, die ooit op Twitter over haar miskramen heeft verteld, vond dat een kwetsende inbreuk op haar privéleven. Ze had vooraf bezwaar gemaakt bij Orbán, maar die publiceerde de open brief toch.

"Ik vind het heel vervelend dat mijn brief zo bij haar overgekomen is", zei Orbán in het radioprogramma Dit is de dag. Een verzoek van de woordvoerder van Hennis om de brief niet te publiceren, is Orbán woensdag door ziekte ontgaan. Had ze de e-mail wel gelezen, dan zou ze de brief niet hebben gepubliceerd.

Orbán schreef de open brief omdat ze wilde terugkomen op een eerdere anti-abortusbrief van hulpbisschop Everard de Jong van Roermond. Daarbij zat een poppetje van een foetus van tien weken. Hennis noemde dat walgelijk.

Volgens Orbán is het juist walgelijk dat er abortussen worden gepleegd. "Wat heerlijk is het zwanger te raken", schreef ze in de brief aan Hennis. "Wat is het dan hartverscheurend, onbeschrijflijk pijnlijk als je zoiets dierbaars verliest. Zo oneerlijk als het kleine hartje van je eigen kindje zomaar stopt met kloppen."

Hennis kreeg onder meer op Twitter veel steun. "Laat die krankzinnige trol toch", was het advies van filmmaker Eddy Terstall. Hennis zei dat advies te zullen opvolgen en niet verder op de zaak in te gaan.


Jeanine Hennis-Plasschaert (Foto: Novum)