Van Gelder gebruikte wederom cocaïne

Yuri van Gelder is uit het team voor het WK turnen in Rotterdam gezet omdat hij wederom cocaïne heeft gebruikt. Dit nieuws maakte de voorzitter van de Nederlandse gymnastiekunie Jos Geukers bekend op een persconferentie.

Gisteren maakte topsportmanager Hans Gootjes bekend dat hij Van Gelder om medische redenen van persoonlijke aard teruggetrokken heeft voor het turntoernooi dat volgende week van start zal gaan. De KNGU wilde de ringenspecialist de kans geven om de situatie toe te lichten, maar omdat de sporter in gebreke is gebleven en de geruchten over cocaïnegebruik toenamen is de bond nu zelf met een uitleg gekomen.

Van Gelder kwam dit jaar terug van een dopingschorsing en had afspraken met de KNGU gemaakt over de wijze waarop hij terug zou keren. Hierin stonden onder meer dat hij geen cocaïne zou gebruiken. In de afgelopen dagen merkten de trainers dat Van Gelder mogelijk een terugval had gehad, iets wat hij gisteren vlak voor de eerste persconferentie toegegeven heeft.

Gootjes hoorde ook van de artsen dat de ringenspecialist niet geschikt was voor het turnen op het WK. Hierop is hij ondanks dat er geen positieve dopingtest was uit het turnteam gezet. Het vertrouwen tussen alle partijen is volgens de KNGU onherstelbaar geschonden. Of Van Gelder nu stopt met turnen is nog onbekend.

De Nederlandse turnbond heeft als vervanger van Van Gelder reserve Carlo van Linden toegevoegd aan het basisteam voor het WK.