Vliegtuig naast de baan op Schiphol

Een Boeing 737-400 van Corendon Airlines is zaterdagavond rond kwart over zeven van de kleine baan op Schiphol-Oost geraakt. Een woordvoerster van de luchthaven heeft dat gezegd. De 167 inzittenden en de zes bemanningsleden op de vlucht vanuit het Turkse Dalaman bleven ongedeerd en zijn met bussen naar de terminal gebracht. Van paniek of onrust was geen sprake, aldus zegslieden. Hun bagage zal worden nabezorgd.

Een woordvoerster van Corendon zegt dat het toestel vier meter buiten de baan raakte en met een wiel in de modder terecht kwam. Volgens haar speelden de slechte weersomstandigheden een rol en lag er veel regenwater op de korte landingsbaan.

Schiphol gebruikt de kleine baan op Schiphol-Oost voor landingen van kleinere vliegtuigen en als het zicht en de wind het toelaten. De baan werd buiten gebruik gesteld, aldus een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland. Er is voor inkomend en uitgaand verkeer nog ieder een baan beschikbaar. Het ongeval veroorzaakte nauwelijks vertragingen.

Schiphol heeft incident gemeld aan de inspectie Verkeer en Waterstaat en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV).

De afhandelaar van Corendon hoopt dat het toestel nog vanavond naar de hangar gebracht kan worden. Hoe en wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onbekend.

ANP_228756.jpg
Vliegtuig naast de baan op Schiphol (Foto: ANP)