Kabinet wil criminelen nationaliteit afpakken

Het nieuwe kabinet wil het in sommige gevallen mogelijk maken om de Nederlandse nationaliteit af te pakken van criminelen. Dat staat in het donderdag gepresenteerde gedoogakkoord tussen VVD, PVV en CDA.

Wie Nederlander is geworden en binnen vijf jaar een zwaar misdrijf pleegt, raakt zijn Nederlanderschap weer kwijt. Daarvoor moet mogelijk een Europees verdrag worden aangepast.

Het kabinet gaat verder maatregelen nemen om de immigratie te beperken. De minimumleeftijd voor importbruiden gaat omhoog naar 24 jaar. Immigranten moeten hun eigen inburgering gaan betalen. Volgens PVV-leider Geert Wilders zullen de maatregelen leiden tot de helft minder immigranten uit niet-westerse landen.

Veiligheid is een ander belangrijk thema voor de PVV. Er komen drieduizend agenten bij, onder wie vijfhonderd 'animal cops'. Ook gaat het leger de politie vaker bijstaan. De mogelijkheden voor preventief fouilleren worden uitgebreid, net als het cameratoezicht. Illegaliteit wordt strafbaar. Er komt een nationale politie.

Wilders heeft zich tijdens de onderhandelingen ook hard gemaakt voor extra geld voor de ouderenzorg. Er komt geld voor twaalfduizend extra medewerkers.