Einde aan bouwstop op Westoever

Zondagnacht is een eind gekomen aan de bouwstop die Israël tien maanden geleden op de Westelijke Jordaanoever had ingesteld om de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Joodse kolonisten in Revava vierden het einde door ballonnen los te laten en een begin te maken met het leggen van de fundering voor een kleuterschool.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep de Palestijnen kort na middernacht op niet weg te lopen, maar te blijven werken 'om binnen een jaar een historisch raamakkoord te bereiken'. Hij verzekerde dat zijn 'intentie om vrede te bereiken echt is'.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zei zondag tegen journalisten in Parijs dat er voor Israël maar een keus is: 'vrede of nederzettingen'. "Als het vrede is, dan via onderhandelingen. Als Israël daar niet voor kiest, is het verspilling van tijd en mogelijkheden." Abbas liet in een vraaggesprek echter doorschemeren dat hij een beslissing voor zich uitschuift. Hij zei eerst te willen overleggen met de Arabische Liga, die op 4 oktober over de kwestie vergadert. Dit zou diplomaten een week extra de tijd geven om een compromis uit te werken.


(Foto: Novum)