Labourleider: ik ben geen 'Red Ed'

De nieuwe Britse oppositieleider Ed Miliband zal zijn Labourpartij niet naar de linkerkant van het politieke spectrum dwingen. Dat zei Miliband zondag, een dag nadat hij met steun van linkse vakbonden zijn broer David versloeg in de strijd om het leiderschap van de partij.

Miliband (40) versloeg zijn vijf jaar oudere broer en oud-minister van buitenlandse zaken zaterdag met een klein verschil van 1,3 procent van de stemmen.

Critici hebben de nieuwe Labourleider al 'Red Ed' gedoopt en beweren dat hij de bedrijfsvriendelijke middenpartij van oud-partijleiders Tony Blair en Gordon Brown zal veranderen.

Zelf ontkende Miliband zondag tegen de BBC dat hij de partij naar de politieke linkerkant zal duwen, hoewel hij wel zei dat Labour moet breken met het dogma van Blair en Brown en af moet stappen van de argumentatie achter de beslissing om in 2003 de Amerikaanse invasie van Irak te steunen.

In zijn campagne zei Miliband voorstander te zijn van de tijdelijke loonbelasting van vijftig procent voor de hoge inkomens, strengere heffingen voor banken te willen en het minimumloon te willen verhogen.


"Ik ben geen Red Ed" (Foto: Novum)