Colombia brengt FARC slag toe

Het Colombiaanse leger heeft zondag in de buurt van de stad San Miguel aan de grens met Ecuador zeker 22 strijders van de linkse guerrillabeweging FARC gedood. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos repte van een van de grootste klappen tegen de FARC van de afgelopen tijd, aldus de Colombiaanse radiozender RCN.

Het leger bombardeerde met gevechtsvliegtuigen een kamp van de rebellen bij San Miguel in de zuidelijke regio Putumayo. Daarna werden met helikopters militairen in het gebied gedropt. Bij de actie namen de militairen onder meer vuurwapens en computers van de FARC-strijders in beslag. Eerder in september werden in dit gebied acht politiemensen gedood toen ze in een hinderlaag van de rebellen liepen.

Santos zei dat zijn regering de Ecuadoraanse president Rafael Correa had bedankt voor de samenwerking bij de strijd tegen de rebellen. Ecuador verbrak de diplomatieke banden met Colombia in maart 2008, kort nadat het Colombiaanse leger een kampement van de FARC in het buurland had bestookt. Vorig jaar namen Colombia en Ecuador stappen om hun diplomatieke betrekkingen te normaliseren.

De FARC is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen.

Leger Colombia brengt FARC slag toe
Leger Colombia brengt FARC slag toe (Foto: ANP)