Procedure gestart tegen oud-bisschop Gijsen

Hulp & Recht is een klachtenprocedure gestart tegen oud-bisschop Jo Gijsen wegens seksueel misbruik. De oud-bisschop, van 1972 tot 1993 bisschop van Roermond, is beschuldigd van gluren door een oud-leerling van de priesteropleiding in Rolduc. Gijsen ontkent. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Gijsen noch Hulp & Recht waren vooralsnog bereikbaar voor commentaar.

Het meldpunt voor misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk Hulp& Recht heeft de klachtenprocedure in gang gezet. Dat meldpunt laat de klachten door een commissie van onafhankelijke onderzoekers behandelen. Is een klacht terecht volgens de onderzoekers, dan wordt er aan de overste van een religieuze instelling of een bisschop bijvoorbeeld geadviseerd de religieuze over te plaatsen, uit zijn ambt te zetten, te ontslaan of te berispen.

De oud-leerling die Gijsen heeft beschuldigd, volgde de opleiding van 1959 tot 1961 in Rolduc, bij Kerkrade. NRC schrijft dat de nu 64-jarige man zegt als 13-jarige jongen drie keer door een andere priester van de opleiding seksueel te zijn misbruikt. De oud-leerling klaagt ook over oud-bisschop Gijsen. De kerkbestuurder zou de leerling meerdere malen hebben begluurd terwijl de jongen zich in bed seksueel bevredigde.

Procedure gestart tegen oud-bisschop Gijsen
Procedure gestart tegen oud-bisschop Gijsen (Foto: ANP)