OM Iran nu ook voor vrijlating Amerikaanse

Een Amerikaanse vrouw die al ruim een jaar gevangen zit in Iran wordt op borgtocht vrijgelaten omdat ze gezondheidsproblemen heeft. Daarvoor moet wel een half miljoen dollar borg worden betaald. Een hoge officier van justitie heeft daarmee ingestemd, meldt de Iraanse staatstelevisie.

Volgens de familie van de vrouw is ze in de gevangenis helemaal niet behandeld aan haar problemen. Ze zou onder meer een voorstadium van baarmoederhalskanker hebben.

De vrouw, Sarah Shourd, zou zaterdag al worden vrijgelaten. President Mahmoud Ahmadinejad had dat toegezegd. De vrijlating moest het einde van de ramadan markeren. De officier van justitie hield de vrijlating echter onverwacht tegen omdat de rechtbank daarover zou moeten beslissen. Nu stemt hij er volgens de staatstelevisie alsnog mee in.

Shourd en twee andere Amerikanen, Shane Bauer en Josh Fattal, werden in juli vorig jaar opgepakt bij de grens van Iran en Irak. Ze werden vastgezet voor het illegaal oversteken van de grens en spionage. Volgens hun families maakten ze een wandeltocht en wisten ze niet dat ze op de grens waren. De zaak leidde tot spanningen tussen Iran en de Verenige Staten.

Wanneer Shourd vrijkomt is niet bekend. Ze zit nu nog in een isoleercel. Ook is niet duidelijk of ze het land mag verlaten. Bauer en Fattal blijven voorlopig vastzitten.