Nog geen uitspraak tegen Julien C.

Het gerechtshof in Arnhem heeft in de zaak tegen Julien C. een tussenvonnis uitgesproken. Volgens het hof is meer onderzoek nodig voordat een definitieve uitspraak kan worden gedaan. De 26-jarige C. uit Den Haag staat voor de tweede keer in hoger beroep terecht voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans.

Het hof vindt dat de psycholoog en de psychiater van het Pieter Baan Centrum die na de moord een rapportage over C. maakten, de beschikking moeten krijgen over het volledige dossier. Ook moeten ze alle audiovisuele opnamen krijgen, waarna ze een nieuwe rapportage kunnen maken. Het hof wil verder dat de rapporteurs tijdens een volgende zitting als deskundigen worden gehoord.

Eerder was hij door het hof in Den Bosch veroordeeld tot levenslang, maar de Hoge Raad bepaalde dat het hof in Arnhem de zaak opnieuw moest behandelen. Volgens het hoogste rechtscollege had het hof in Den Bosch niet onderzocht of C. er bewust voor had gekozen in hoger beroep af te zien van een advocaat.

Tegenover het hof in Arnhem zei C. twee weken geleden dat een advocaat 'toch wel handig' was. Andere vragen van de rechters beantwoordde hij nauwelijks, omdat de Hagenaar zich op advies van zijn advocaten beriep op zijn zwijgrecht. Wel liet hij toen weten niet te willen meewerken aan een psychologisch onderzoek.

Jesse Dingemans werd in december 2006 dood aangetroffen in een klaslokaal op zijn school in het Brabantse Hoogerheide. Hij was door messteken om het leven gebracht. De rechtbank in Breda veroordeelde Julien C. in 2007 tot twaalf jaar cel en tbs voor doodslag. In hoger beroep werd hij door het hof in Den Bosch tot levenslang veroordeeld, maar die beroepszaak is dus op last van de Hoge Raad overgedaan door het hof in Arnhem.