Sietske H. mag vrienden weer zien

De vrouw uit het Friese Nij Beets die wordt verdacht van het doden van haar vier baby's mag haar vrienden en familie weer zien. Dat meldt de rechtbank in Leeuwarden donderdag.

De 25-jarige Sietske H. mocht van justitie alleen contact hebben met haar advocaat. Justitie vreesde dat contact met haar vrienden of familie het onderzoek in haar zaak of in andere zaken zou schaden.

De rechtbank oordeelde dat niet goed genoeg is onderbouwd hoe contact met anderen het onderzoek in de zaak tegen de vrouw zou kunnen storen. Dat het andere onderzoeken zou kunnen storen is voor de rechter niet van belang. Een contactverbod met vrienden en familie mag namelijk alleen worden opgelegd als dat het onderzoek naar de verdachte zelf kan storen.

De Friezin wordt verdacht van moord of doodslag. Ze werd begin deze maand opgepakt. Naasten van de vrouw deden in maart aangifte van mogelijk illegale adoptie omdat ze vermoedden dat ze zwanger was en er uiteindelijk geen kind was te zien.

Ze heeft bekend vier keer zwanger te zijn geweest en haar kinderen na de bevalling om het leven te hebben gebracht. De baby's, die tussen 2002 en 2010 werden geboren, werden in vier koffers op haar zolder gevonden. De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. Over de verwekker of verwekkers van de kinderen wil het OM geen mededelingen doen.