VS overweegt inzet drones in Jemen

Het Witte Huis overweegt drones in te zetten in de strijd tegen de tak van het terreurnetwerk Al-Qaida in Jemen. Dit hebben ingewijde zegslieden in Washington verklaard.

De CIA maakt al gebruik van drones -onbemande vliegtuigjes waarmee raketaanvallen kunnen worden uitgevoerd- in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. Met enige regelmaat worden stellingen van moslimextremisten in het stammengebied in het noordwesten van Pakistan door Amerikaanse drones bestookt.

In Jemen zijn al Amerikaanse speciale operatie-eenheden actief. De inzet van drones zou moeten worden afgestemd met de Jemenitische regering. Het Amerikaanse leger werkt al jaren samen met de Jemenitische regering in haar strijd tegen het terrorisme. Onder president Barack Obama is die samenwerking nog hechter geworden.

Jemen is de thuisbasis van Al-Qaida van het Arabische Schiereiland (AQAP), de groep die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de, overigens verijdelde, aanslag op een vliegtuig met bestemming Detroit op eerste kerstdag 2009.