Tabaksmuseum sluit deuren

Omdat roken toch steeds meer uit de mode raakt, zijn we binnenkort een museum armer in Nederland. Op 1 januari 2011 sluit het Niemeyer Tabaksmuseum zijn deuren. De hoofdreden die de tabaksfabrikant opgeeft is wellicht wat raar: ze vinden het niet langer maatschappelijk verantwoord om rookwaar in een museum te etaleren. Ook heeft de fabrikant van onder andere shag te maken met dalende verkoopcijfers, waardoor het museum niet langer prioriteit heeft om in leven te blijven.

Het Groningse museum heeft eind jaren vijfitg zijn deuren geopend en is voortgekomen uit een privéverzameling. In het museum wordt getoond hoe de geschiedenis van tabaksgebruik zich heeft ontwikkeld na de ontdekking van Amerika in de vijftiende eeuw tot aan het heden.

De collectie zal ´op professionele wijze worden overgedragen of verkocht´. Door middel van een advertentie in de landelijke dagbladen roept het bedrijf voormalige schenkers of verkopers op om zich te melden. Schenkers kunnen tot 1 november contact opnemen met het museum om zo hun object(en) terug te krijgen. Verkopers kunnen deze tegen de huidige taxatiewaarde terugkopen.  De stukken die niet worden opgehaald of teruggekocht, worden aangeboden aan andere musea of worden geveild. Stukken die een band hebben met Noord-Nederland, zoals Fries zilverwerk, worden gedoneerd aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum waar het Tabaksmuseum is gevestigd.