'Kroongetuige achter meer moorden'

Kroongetuige in het liquidatieproces Passage Peter la S. heeft meer moorden gepleegd dan hij heeft bekend tegenover het OM. Dat zeggen twee anonieme getuigen, meldt de NOS, dat de hand heeft weten te leggen op de verklaringen van de twee. De verklaringen zijn deze week aan het liquidatiedossier toegevoegd.

De liquidatiezaken zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou krijgen.

De advocaten van de verdachten in het proces hebben de twee getuigen opgespoord. Het zou gaan om twee directe kennissen van La S. De twee hebben van de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam echter de status van anonieme getuigen gekregen, wat betekent dat hun identiteit geheim blijft.

La S. zou beide getuigen jaren geleden hebben verteld dat hij een man in een loods heeft doodgeschoten. Medeverdachte Jesse R. zou hierbij aanwezig zijn geweest. Mogelijk gaat het om de moord op Gerrie Bethlehem, een man uit het criminele circuit, in 2002, aldus de NOS. La S. zou bij de politie deze moord juist in de schoenen van Jesse R. hebben geschoven.

Een van de getuigen stelt daarnaast dat La S. ook heeft verteld over een vermoedelijk andere liquidatie. Hij zou hebben gezegd dat na een liquidatie de wapens in een gracht of kanaal zijn gegooid. Hij had daarbij de fout gemaakt ook zijn kleding weg te gooien, terwijl zijn trouw- of verlovingsring met naam erop er nog inzat.

De verklaringen hebben mogelijk grote gevolgen voor het proces. Behalve strafvermindering zou La S. ook een andere identiteit en financiële ondersteuning krijgen als hij zijn straf had uitgezeten. Bronnen bij justitie zouden de NOS hebben laten weten dat het door het OM toegezegde bedrag hiervoor inmiddels tot boven een miljoen euro ligt. La S. zou dit alles krijgen als hij over alles open kaart zou spelen. De verklaringen zouden echter ook de geloofwaardigheid van La S. kunnen aantasten.