CDA-prominenten vrezen ondergesneeuwd klimaatbeleid

Een rechtse coalitie kan zeer slecht uitpakken voor natuur en milieu. Daarvoor waarschuwen prominenten van CDA en VVD dinsdag in de Volkskrant.

"Er is een sentiment dat het nu wel even genoeg is met die natuur. Dan ga je eraan voorbij dat natuurbehoud geen luxe is, maar noodzaak", zegt oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA). Met partijgenoot Herman Wijffels en VVD-prominent Pieter Winsemius waarschuwt hij voor de 'schande' van een gebrekkig klimaatbeleid. Ze zijn alle drie voorzitter (geweest) van de Vereniging Natuurmonumenten.

De kritiek op samenwerking met de PVV gaat tot nu toe vooral over de harde toon die de partij aanslaat als het op immigratie en integratie aankomt. Maar het drietal maakt zich ook zorgen over de standpunten die de PVV over het klimaat heeft. Zo ziet de partij de opwarming van de aarde als flauwekul.

Winsemius wijst erop dat ook in het bedrijfsleven het besef is doorgedrongen de opwarming een feit is. "Als dit kabinet met de PVV erbij die opwarming in twijfel trekt, dan moet je langzamerhand in burgerlijk protest gaan, een nieuwe partij oprichten. Kan mij het schelen. Maar dan moet je echt bloedfanatiek worden."

Wijffels stelt dat de VVD 'afglijdt richting PVV-nostalgie'. Het thema duurzaamheid zou verder weg zijn dan ooit en dat zou terug te zien zijn in de Nederlandse landbouw. "Omdat boeren worden uitgewrongen door de markt hebben ze geen andere keuze dan dieren mishandelen".

Als het CDA niet meer heeft te bieden dan dit, kan de partij volgens hem beter opnieuw uitvinden wat zijn bijdrage aan de samenleving kan zijn. "Dat is nu het meest logische gevolg van de verkiezingsuitslag."