'Chauffeur maakte agressieve indruk'

Volgens inzittenden van de bus die vrijdagavond in Noord-Frankrijk verongelukte, maakte de chauffeur een agressieve indruk. Hij reed 130 kilometer per uur en toeterde vaak, vertelden Yama Mayar en Olmar Artan uit Utrecht. De twee twintigers bleven ongedeerd.

Bij het ongeval viel een dode en raakten meerdere mensen zwaargewond. Hulpdiensten konden over de oorzaak nog niets zeggen. Een woordvoerder van de brandweer van het nabijgelegen Belgische Quiévrain bevestigde wel dat de bus ongeveer 130 kilometer per uur had gereden, voordat het voertuig van de weg raakte. Op Franse snelwegen mogen bussen niet harder dan 100 rijden.

De inzittenden van de bus komen volgens de betrokkenen onder meer uit Nederland, Frankrijk, België, Italië, Groot-Brittannië en Portugal. Het tweetal uit Utrecht schatte dat er een stuk of acht Nederlanders aan boord waren. Zelf waren ze in Rotterdam opgestapt om op vakantie te gaan.

Artan: "Ik zei nog: het is vrijdag de dertiende, zullen we niet een andere dag gaan?". Volgens de Utrechters zijn alleen mensen gewond geraakt die achter in de bus zaten. De rechter achterkant raakte volgens hen een boom, na van de weg te zijn geraakt.

Mayar en Artan werden na het ongeluk, net als de andere ongedeerden en mensen met minimale verwondingen, naar een sporthal in Crespin gebracht. Een woordvoerster van Eurolines liet weten dat de inzittenden die dat wilden alsnog naar Parijs werden gebracht.

Waar de dode vandaan kwam, was vrijdagavond laat nog niet bekend. Het zou gaan om een jongeman. Over het aantal gewonden was ook nog enige onduidelijkheid. De Belgische brandweer sprak van zes zwaargewonden, Eurolines had doorgekregen dat het er zeven of acht zijn. Op de passagierslijst stonden 42 mensen, die waarschijnlijk ook allemaal in de bus zaten, aldus de woordvoerster.