Kerncentrale Iran volgende week opgestart

De Iraanse kerncentrale bij Bushehr wordt volgende week opgestart. Dit heeft het Russische bedrijf Rosatom vrijdag meegedeeld.

Rosatom zei dat de door Rusland geleverde uraniumsplijtstof op 21 augustus in de reactor zal worden geplaatst, waarmee de opstartprocedure begint. "Vanaf dat moment zal de centrale in Bushehr officieel te boek staan als een kernenergie-installatie", zei Rosatom-woordvoerder Sergej Novikov.

De Verenigde Staten hebben Rusland gevraagd het opstarten van de centrale uit te stellen totdat Iran aantoont dat het niet werkt aan kernwapens. Rusland meent dat het project in Bushehr niet onder de jongste sancties van de Verenigde Naties valt. Rusland heeft zich tot nog toe aangesloten bij VN-sancties tegen Iran, maar zich ook gekeerd tegen afzonderlijke aanvullende strafmaatregelen van de VS en de Europese Unie.

Rusland sloot in 1995 een contract van een miljard dollar met Iran om de centrale te bouwen, maar draalde jaren met de uiteindelijke voltooiing. Moskou voerde technische problemen aan voor het uitstel, maar analisten zeggen dat Moskou het project gebruikte om Iran onder druk te zetten ten aanzien van zijn atoomprogramma.

Rusland zegt dat het project in Bushehr altijd onder nauwlettend toezicht heeft gestaan van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de VN. Iran heeft volgens Rusland beloofd alle verbruikte brandstof van Bushehr terug te sturen om opgewerkt te worden, waarmee uitgesloten is dat Iran het kan gebruiken om kernwapens te maken.