Misdaadbestrijding Suriname op de tocht
De misdaadbestrijding in Suriname staat op de tocht, dit concludeert de ex-minister van Politie en Justitie Chan Santokhi in een interview met het ANP.
Zijn opvolger en de nieuwe regering van de in Nederland voor drugshandel veroordeelde president Desi Bouterse krijgen van hem het voordeel van de twijfel. “Ik merk dat er serieusheid zit achter de keuze van de nieuwe ministers. Mijn opvolger wil niets verkeerds doen, maar wat voor ruimte krijgt die van de leiding van de regering. Toch denk ik ook dat de nieuwe regering eigenlijk gedwongen is om op dezelfde voet met de misdaadbestrijding door te gaan. Want als je aan de veiligheid van de mensen komt, dan word je de volgende verkiezingen afgestraft.”
Het gevaar schuilt zich in de moeizame relatie tussen de regering Bouterse en de Nederlandse autoriteiten. Daarbij vindt Santokhi het een 'kardinale fout' dat de regering Bouterse te kennen heeft gegeven dat de Nederlandse ambassadeur niet welkom zou zijn op de inauguratie. “Misdaadbestrijding bestaat uit vertrouwen vanwege de gevoelige informatie en uit samenwerking tussen de verschillende landen. Als dat vertrouwen er niet is, gaat alles wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd verloren”, aldus Santokhi.
Er gaat dan veel verloren, benadrukt hij. Suriname heeft altijd bekend gestaan als een groot doorvoerland voor drugs. “Dat hebben we enorm kunnen indammen”, stelt Santokhi. “Dat hebben we kunnen doen door heel intensief samen te werken met onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Colombia en andere landen. Verder hebben we een top 10-lijst van criminele organisaties in Suriname vastgesteld die direct verantwoordelijk waren voor de doorvoer van drugs vanuit ons land. We hebben deze lijst de afgelopen jaren volledig afgehandeld, de organisaties uitgeschakeld en alle leden gearresteerd in Suriname, Nederland, Colombia, Brazilië en de VS.”
„Suriname is geen drugsland meer. In inlichtingenrapportages in de VS worden we niet meer als doorvoerland van drugs gezien, drugscriminelen zijn uitgeweken naar andere landen. Ook is Suriname op het gebied van het aantal moorden het veiligste land van Zuid-Amerika geworden. Met vijf moorden op de honderdduizend inwoners zitten wij op Europese maatstaven. Ter vergelijking: In Zuid-Amerika ligt het gemiddelde op twintig en in het Caribische gebied zelfs op dertig per honderdduizend inwoners.”
Tijdens het eind van zijn ministerschap merkte hij al dat het opsporen en vervolgen van criminele netwerken ernstig werd verstoord op het gebied van internationale samenwerking. Dit baart hem duidelijk zorgen: “Er zijn heel wat lopende onderzoeken waarbij Nederland de samenwerking inmiddels heeft gestopt of op een laag pitje heeft gezet, gezien de veranderingen hier. Dat is geen goed teken. Als de nieuwe regering internationaal het vertrouwen niet weet te winnen, gaat alles verloren wat is bereikt.”, aldus de ex-minister van Justitie.