China sluit energieslurpende fabrieken

De Chinese regering heeft de sluiting gelast van 2087 fabrieken omdat ze te veel energie verslinden. Dat zei het Chinese ministerie van industrie en informatietechnologie zondag. De fabrieken produceren staal, cokes, aluminium, papier en andere materialen.

Onder een nieuw vijfjarenplan wil China bedrijven energiezuiniger maken. Maar door economisch herstel en stijgende bouwactiviteiten is de vraag naar staal, cement en andere materialen waarvan het productieproces veel energie vreet, toegenomen. Beijing wil de energieconsumptie per eenheid product tegen het einde van dit jaar met twintig procent hebben teruggebracht, maar in de eerste helft van dit jaar is die energieconsumptie zelfs licht toegenomen.

China haalde de Verenigde Staten vorig jaar in als grootste energieconsument, hoewel de consumptie per hoofd van de bevolking nog een stuk lager ligt.

Door deze energieconsumptie te verlagen wordt het land ook minder afhankelijk van energietoevoer uit het buitenland. De betreffende fabrieken moeten in september de deuren sluiten.