Getroffenen watersnood Pakistan wachten op hulp

De reddingsdiensten in Pakistan kunnen de door overstromingen getroffenen in het noorden van het land nauwelijks hulp bieden. Naar schatting 28 duizend mensen waren maandag nog altijd door watermassa's van de buitenwereld afgesneden. De regering heeft minstens dertigduizend militairen naar het rampgebied gestuurd, maar overlevenden klagen over gebrek aan hulp. "Wij hebben tenten nodig", zeiden inwoners van het dorp Kamp Koroona in het district Nowshera, een van de gebieden die het zwaarst is getroffen.

Honderden dorpsbewoners wachtten in de middenberm van een snelweg langs Kamp Koroona op hulp. Het is het enige droge stukje grond in de omgeving. "Het hemd dat ik draag is het enige dat ik heb. Al het andere is weg", zei een van de bewoners, Faisal Islam.

De Verenigde Staten hebben tien miljoen dollar (bijna acht miljoen euro) toegezegd. Ook heeft het land reddingsboten, prefab stalen bruggen en duizenden maaltijden naar het gebied gestuurd. Ook andere landen, hulporganisaties en de Verenigde Naties hebben toegezegd hulp te sturen.

De directeur van de Pakistaanse Rode Halve Maan, Muhammad Ateeb Siddiqui, zei dat niet alleen voedsel nodig is, maar ook de middelen om het voedsel te bereiden. Bovendien zei hij dat de distributie van hulpgoederen 'ernstig wordt gehinderd door de beschadigde infrastructuur' en dat er mogelijk een enorm gezondheidsprobleem kan ontstaan door het verontreinigde water. Volgens de minister van Gezondheid is dat echter al het geval, circa 100.000 mensen hebben inmiddels cholera of andere besmettelijke ziektes, zo meldt hij.

De door moessonregens veroorzaakte overstromingen zijn de ergste in Pakistan sinds tachtig jaar. Volgens de rampendiensten in de getroffen provincie Khyber-Pakhtoonkhwa zijn minstens twaalfhonderd mensen om het leven gekomen. Het bureau van premier Yusuf Raza Gilani spreekt van 870 doden. Minstens twee miljoen mensen zijn getroffen door de ramp.

Getroffenen watersnood Pakistan wachten op hulp
Getroffenen watersnood Pakistan wachten op hulp (Foto: Novum)