Straaljagerpiloot overleeft flinke crash

Een 36-jarige Canadese straaljagerpiloot heeft vrijdag ternauwernood een crash overleefd. Vlak boven de grond raakte de CF-18 Hornet van de Canadese luchtmacht plotseling onbestuurbaar. Brian Rews kon net op tijd de schietstoel activeren voor zijn vliegtuig op de grond uiteenknalde.

De piloot was aan het oefenen voor een vliegshow dit weekend op een vliegveld in de buurt van Calgary. "Toen hij op lage hoogte het vliegveld kruiste, kreeg de CF-18 Hornet van de Canadese luchtmacht plots kuren", vertelt een andere piloot die getuige was van het ongeluk. "Meteen daarna zagen we dat de piloot zijn schietstoel gebruikte. Net op tijd, een oogwenk later sloeg het vliegtuig te pletter en veranderde het toestel in een enorme vuurbal."

Voor het leven van de ervaren piloot werd gevreesd, maar die vrees bleek gelukkig ongegrond. "De wind dreef zijn parachute in de richting van het brandende wrak. Maar uiteindelijk kwam hij ver genoeg van de vlammen neer. Hij leek oké, hij stond toch zelf rechtop", vertelt een ooggetuige.

Naar de oorzaak van de crash tast de luchtmacht nog in het duister. Voorlopig slaat het ontplofte toestel een gat van 35 miljoen euro in de portemonnee van de luchtmacht. "Zijn ego is behoorlijk beschadigd", laat zijn zus weten, die de piloot in het ziekenhuis opzocht. "Maar daar zit ik eerlijk gezegd niet mee. Het belangrijkste voor ons is dat hij heelhuids deze crash overleefde."

Het filmpje met de spectaculaire crash is hier te zien