Bijna vierduizend 'DNA-weigeraars' zoek

Justitie en politie zoeken 3858 veroordeelden die nog wangslijm moeten afstaan voor een DNA-test. Onder deze groep zijn ook veelplegers en veroordeelden voor zeden- en geweldsmisdrijven. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag op basis van gegevens van het Parket Generaal van het Openbaar Ministerie.

Justitie noemt het aantal 'DNA-weigeraars' niet hoog, afgezet tegen de groep die wel meewerkt. De veroordeelden worden formeel wel gezocht, maar wegens capaciteitsgebrek bij de politie zou er nauwelijks actief op hen worden gejaagd.

Volgens het OM gaat het niet om gevaarlijke types. Bij potentieel gevaarlijke misdadigers wordt direct als ze in voorlopige hechtenis zitten DNA afgenomen. De weigeraars zijn vaak veroordeeld voor lichte vergrijpen. In sommige gevallen zijn er praktische redenen voor hun weigering, zoals ziekte, tijdgebrek of vakantie.

In 2005 werd een wet van kracht die veroordeelden van zeden- en geweldsmisdrijven verplicht DNA af te staan voor in de landelijke databank. Dit materiaal wordt vergeleken met andere zaken. Sinds mei geldt de wet voor alle delicten waarvoor de rechter voorlopige hechtenis kan opleggen.