Zorgbudget blijft toch mogelijk

Voor sommige groepen blijft het toch mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

Klink kondigde vorige maand aan dat er tot het einde van het jaar geen nieuwe zorgbudgetten meer konden worden aangevraagd, omdat het geld op was. Onder druk van de Tweede Kamer maakt Klink nu enkele uitzonderingen.

Het gaat onder meer om zieken, ouderen of gehandicapten die normaal gesproken zorg aan huis zouden inhuren van hun persoonsgebonden budget, maar nu in een zorginstelling zouden moeten worden opgenomen.

Ook komt er een uitzondering voor gehandicapten en ouderen die in kleinschalige woonvoorzieningen willen verblijven, zoals de Thomashuizen, waar kleine groepen gehandicapten wonen. Deze uitzondering geldt alleen als de huizen in gevaar komen als een aspirant-bewoner geen pgb meer krijgt.

Daarnaast geldt er een uitzondering voor ouders met kinderen die na behandeling in een ziekenhuis verdere behandeling nodig hebben in bijvoorbeeld een verpleegkundig kinderdagverblijf.

Met een persoonsgebonden budget kunnen langdurig zieken, ouderen en gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben.