PVV populair bij gescheiden mensen, VVD bij rijken

De VVD deed het tijdens de afgelopen verkiezingen goed in buurten waar de vraagprijs van koophuizen hoog was, in buurten met veel allochtonen werd vooral op de PvdA gestemd en het CDA deed het goed in wijken waar veel gezinnen wonen. Dat meldt nrc.next vrijdag na een analyse van de verkiezingsuitslagen van alle stembureaus.

Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat er een sterk verband is tussen het percentage gescheiden mensen in een buurt en het aantal PVV-stemmers. Hoe meer gescheiden mensen in een buurt, hoe meer stemmen op de PVV werden uitgebracht. Hetzelfde geldt voor het percentage 45- tot 64-jarigen in een buurt en het aantal op de PVV uitgebrachte stemmen.

GroenLinks doet het goed in dichtbevolkte buurten. Ook werd op stations en in culturele centra, zoals de Melkweg in Amsterdam, relatief vaak op deze partij gestemd. D66 werd juist weer relatief vaak aangekruist in buurten met veel eenpersoonshuishoudens en op stembureaus in universiteiten en op plekken met veel grote gezinnen scoorde de SGP heel goed.