Verhagen teleurgesteld over kabinetsformatie

CDA-leider Maxime Verhagen is teleurgesteld dat informateur Herman Tjeenk Willink eerst paars-plus onderzoekt. Dat laat Verhagen weten in een reactie. Het CDA is niet uitgenodigd voor een praatsessie zaterdag. Volgens Verhagen lijkt de VVD nu te kiezen voor 'een koers over links'.

De CDA-leider noemt het 'verbazingwekkend' dat VVD-fractieleider Mark Rutte 'nog geen anderhalve week geleden zegt dat het geen zin heeft om te onderhandelen over paars-plus, maar nu ineens wel weer gaat praten over een linkse coalitie onder leiding van de VVD'. "Er is duidelijk een beter alternatief in de vorm van een middencoalitie. De coalitie waarvan Rutte zelf steeds duidelijk heeft gezegd dat het zijn voorkeur heeft." Een dergelijke middencoalitie bestaat uit de VVD, PvdA en het CDA.

Verhagen stelt dat het nu een kwestie van afwachten is. "Nu de VVD lijkt te kiezen voor een koers over links kunnen wij alleen maar afwachten of de woorden van Rutte ook worden omgezet in daden. Ook als het gaat om zijn campagnebeloftes met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek en de noodzaak tot stevige hervormingen zonder belastingverhogingen."