Cruijff ziet Chili als het nieuwe Oranje

Het WK in Zuid-Afrika heeft Johan Cruijff tot nu toe nauwelijks kunnen bekoren. "Laten we het eens over het kijkspel hebben. Dat is een drama", zegt hij vandaag in zijn column in De Telegraaf. Alleen Chili vormt in zijn ogen een positieve uitzondering. "Zij hebben de rol van smaakmaker van Nederland overgenomen."

Volgens Cruijff staat het frivole spel van de Chilenen in schril contrast met wat Oranje heeft laten zien. "Het was altijd onze kwaliteit om de toeschouwers iets extra's te bieden. We wonnen weliswaar nooit de hoofdprijs, maar de hele wereld had het over ons." Cruijff wijst erop dat er aan het eind van de rit toch slechts een team de hoofdprijs pakt. "De kans op de titel is dus klein, de mogelijkheid om het publiek met plezier naar je te laten kijken heb je zelf in de hand. Dat heeft Chili gelukkig goed begrepen."

Chili speelt in de achtste finale tegen Brazilië, een van de teams die Cruijff het meest tegenvalt. "Zij hadden vroeger geweldige middenvelders als Socrates, Falcao, Zico en Rivelinho. Vergelijk die eens met de spelers die nu op het middenveld staan, dan word je niet vrolijk." Slaagt Chili erin om te stunten tegen Brazilië en rekent Oranje af met Slowakije dan spelen beide ploegen vrijdag in de kwartfinale tegen elkaar.