Cruijff: "Voetbal is en blijft een spel van fouten"

Na de arbitrale fouten in beide achtste finales gisteren heeft iedere voetbalkenner een mening over de kwestie om technologische hulpmiddelen te gaan gebruiken. Johan Cruijff vindt het inzetten van videocamera's aan de ene kant iets te ver gaan.

"Voetbal is een spel van fouten. Spelers maken fouten en scheids- en grensrechters maken fouten", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "In het voetbal is het meestal ook de gewoonte om via fouten iemand de schuld te geven. Gaat dat ook met het gebruik van camera’s gebeuren? Is de voetballerij in staat om, net als bij de Amerikaanse profsporten, elektronica fair play toe te passen of wordt het als excuus gebruikt?"

"Met een camera in het doel, om te zien of de bal de doellijn is gepasseerd, heb ik geen moeite. Maar het wordt wel tricky om ook buitenspelmomenten met camera's terug te kijken. Ik ben dan eerder een voorstander om scheids- en grensrechters beter op te leiden", gaat Cruijff verder. "Als ploeg moet je je iedere wedstrijd opnieuw instellen op een scheidsrechter met een ander karakter. Dat blijft ook met camera’s zo."

Cruijff vind het onverstandig om overal camera's voor te gebruiken, aangezien men dan verwacht dat de scheidsrechter foutloos gaat fluiten. "Door de elektronica erbij te halen, ontstaat de situatie waarin scheidsrechters geen fouten meer mogen maken en de spelers wel. Vind ik krom. Bovendien heb je ook dan geen garantie dat je beter voetbal te zien krijgt. Eerlijk gezegd vind ik dat nog het grootste probleem van dit WK."