Kabinet wil CO2-opslag in Noord-Nederland

Het demissionaire kabinet wil dat vanaf 2015 CO2 kan worden opgeslagen in gasvelden bij de Groningse dorpen Boerakker en Sebaldeburen en het Drentse plaatsje Eleveld. Dat schrijven minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) en minister van Vrom Tineke Huizinga (CDA) donderdag in een Kamerbrief.

Het definitieve besluit moet door het volgende kabinet worden genomen. Uit een onderzoek blijkt volgens de ministers dat negen gasvelden in beginsel geschikt zijn voor CO2-opslag. Daarbij is onder meer gekeken naar de capaciteit en naar de kosten die ermee gemoeid zijn de CO2 daarheen te brengen.

Voordat een definitief besluit wordt genomen, wordt volgens de ministers uitgebreid onderzocht of er risico's zijn. Als uit de milieueffectrapportage blijkt dat er risico's zijn voor de veiligheid of het milieu, komen de andere velden op de lijst van negen in beeld. Die velden liggen in Drenthe bij Annerveen en Roden, in Groningen bij Bedum en Grootegast en in Friesland bij Ureterp en Zuidwal.

Het volgende kabinet moet in 2011 een definitieve keuze maken voor een van de drie CO2-opslagen.

Energieleveranciers Nuon en RWE, die CO2 willen opslaan, moeten dan de vergunningen regelen voor de opslaglocatie en het transport.

Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord met de opslag van broeikasgas in het Zuid-Hollandse Barendrecht. Deze gemeente is fel tegenstander van het plan. Gevreesd wordt voor een ramp waarbij CO2 in grote hoeveelheden ontsnapt en ademen in de omgeving onmogelijk wordt.

Submitter:  Bron: Novum