Honderdduizend DNA-profielen in databank NFI

Het DNA-profiel van de honderdduizendste persoon is vorige week donderdag opgenomen in de DNA-databank. Dat meldt dinsdag het Nederlands Forensisch Instituut, dat de databank beheert.

De databank is bedoeld om sporen aan personen te koppelen. Tot nu toe bleek het DNA-profiel van in totaal 10.774 veroordeelden overeen te komen met 22.591 dadersporen. In de meeste gevallen gaat het om inbraken en autodiefstal. Sinds 1997 zijn 51.933 sporen ingevoerd. Een in de databank opgenomen spoor heeft nu een gemiddelde kans van 43 procent om vroeger of later een match te geven met een dader.

In 1997 werd gestart met het opnemen van DNA-profielen in de databank. In april vorig jaar stonden er nog ongeveer 73 duizend DNA-profielen in de databank. De stijging van het aantal profielen komt doordat sinds 2005 DNA-materiaal wordt afgenomen bij mensen die zijn veroordeeld voor een gewelds- of zedenmisdrijf. Sinds vorig jaar wordt ook het DNA-profiel van veelplegers in de databank gezet.

Sinds 1 mei is de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden volledig in werking getreden. Dat betekent dat de wet voor iedereen geldt, die wegens een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, is veroordeeld. Het aantal veroordeelden dat jaarlijks in de databank wordt opgenomen stijgt daardoor van ruim achttienduizend naar veertig- tot vijftigduizend per jaar, aldus het NFI.

Submitter:  Bron: Novum